Paprika z Maďarska, čerstvá či sušená v podobě koření
Co vás napadne, když se vás někdo zeptá, co víte o Maďarsku, zemi bývalého socialistického bloku či bývalého Rakouska-Uherska?
Vyhlášená maďarská paprika
Maďarsko neboli Hungary je zemí Tokajského vína, čabajských klobás, temperamentních dívek, největšího sladkovodního jezera ve střední Evropě, termálních pramenů, dozrávajících slunečnic a také vyhlášeného koření, zejména papriky. Pěstování ovoce, zeleniny a obilovin tu má velmi dlouhou tradici, která se přenáší z generace na generaci, a v současné době se jí věnuje přibližně půl milionu malých rodinných farem.
Maďarská paprika je pojmem, je to něco jako značkové oblečení, kde si výrobci hledí udržet dobré jméno především zásluhou kvality výroby. Co je na paprikách od evropského vnitrozemí, v povodí Dunaje tak výjimečného?
Slunce tu svítí intenzivně a dlouho – výjimečná délka slunečního svitu, kontinentální velmi teplé počasí a menší vliv chladného západního oceánského proudění jsou pro pěstování zemědělských plodin klíčové. S trochou nadsázky lze říci, že se tu daří většině semen, co do země zasadíte.
Velmi úrodná zem – složení půdy je rovněž příznivé, i to je důvodem, proč tu prosperuje tolik farmářů, kteří se na hrubém domácím produktu podílí svou činností velkou měrou, mnohonásobně vyšší, než je průměr ostatních evropských zemí.
Čerstvá nebo sušená – ať už si zvolíte jakoukoli variantu paprik, půjde o mimořádnou jakost díky složení potřebných živin – vitamínů, minerálů, sacharidů, proteinů, vlákniny atp. Můžete tedy využít nabídek firem, které produkty z Maďarska dováží ve formě koření či kořenících směsí, anebo si dopřát vše čerstvé, v místních tržnicích. Máte-li zájem o udržení správné životosprávy, právě Maďarsko vám může poskytnout hodnotné dovolenkové a rehabilitační pobyty, které doplníte o místní kvalitní potraviny.